You are hereParang, harta, marcaje, pesteri / Parang, Obarsia Lotrului - Petrosani

Parang, Obarsia Lotrului - Petrosani


By redactie - Posted on 30 August 2009

Obarsia Lotrului (1340 m) - cabana Groapa Seaca (1220 m) - Petrosani

Ica Giurgiu (Bucuresti)

selectie imagini din masiv

Punem kilometrajul autoturismului la zero in dreptul cabanei Obarsia Lotrului (1340 metri altitudine, situata pe stanga drumului care vine de la Voineasa, dinspre estul hartii; extras de harta din lucrarea lui Nae Popescu - In Muntii Valcei - Oficiul Judetean de Turism Valcea; cu actualizari facute de Ica Giurgiu in anul 2006). Pe dreapta drumului care a sosit aici dinspre Voineasa se afla statia meteorologica. La dreapta se desprinde drumul (mai la vale asfaltat) spre Sugag (60 kilometri) iar la stanga este drumul catre Petrosani (29 kilometri). In dreptul cabanei Obarsia Lotrului, stalp indicator cu sageti: Muntinu, 4½ ore, triunghi rosu; Calcescu, 4 ore, cruce rosie.

cabana Obarsia Lotrului - cabana Groapa Seaca - Petrosani

La kilometrul 1,4 dupa ce am pornit de la cabana Obarsia Lotrului ajungem la desprinderea catre stanga a drumului spre Ranca (indicator aici, 28 kilometri pana la Petrosani). Calea de rulare spre Ranca este neasfaltata si supusa unor permanente modernizari pentru ca soseaua alpina este folosita pentru diverse transporturi industriale sau de interventie. Atunci cand soseaua nu este afectata de viituri se poate circula cu autoturismele pana la Ranca, de unde apoi este asfalt spre localitatea Novaci.

La kilometrul 5,6 sosim in Pasul Groapa Seaca, la 1560 metri altitudine; aici este limita dintre judetele Valcea (est) si Hunedoara (vest). De la cabana Obarsia Lotrului pana in Pasul Groapa Seaca drumul este neasfaltat. Din Pasul Groapa Seaca spre Petrosani incepe covorul de asfalt. Din Pasul Groapa Seaca spre dreapta, in Muntii Sureanu, se desprinde un drum forestier pe care apar semnele turistice punct galben si banda albastra.

La kilometrul 8,4 de la cabana Obarsia Lotrului, la 1350 metri altitudine, observam pe sosea, pe stanga, marcajul punct albastru, spre Muntii Parang (el ajunge in Saua Huluzu, la 1824 metri altitudine).

La kilometrul 9,6 (1270 metri altitudine) observam pe sosea, pe dreapta, marcajele triunghi rosu, triunghi albastru, punct galben.

La kilometrul 10,2 de la cabana Obarsia Lotrului sosim la cabana Groapa Seaca (1220 metri altitudine), aflata pe dreapta soselei (pe cabana este indicata altitudinea de 1208 metri). Iata lista marcajelor turistice care pornesc de la cabana Groapa Seaca (bogdancristina_hd2005@yahoo.com; 0254.542.246, 0724.251.635, 0744.136.555): punct galben spre Vf. Capra (1927 m, Muntii Sureanu), interzis iarna; punct albastru spre Saua Huluzu, 2½ ore, interzis iarna; triunghi albastru spre cabana Obarsia Lotrului, 2½ ore; punct rosu spre Lacul Rosiile, Parangul Mare, 4-4½ ore; cruce galbena spre Taul Inghetat; cruce rosie spre Mija; triunghi galben, circuitul Fometescu, 1 ora.

Coborand de la cabana Groapa Seaca pe sosea, catre Petrosani, la 1000 metri altitudine, pe stanga drumului este cabana turistica Mija, acolo unde incepe drumul forestier Mija Mare (lung de 3,6 kilometri).

Iar cand au mai ramas doar 8 kilometri pana la Petrosani suntem in dreptul cabanei Jiet (810 metri altitudine).


Fişiere ataşateMărime
obarsia_lotru_gr_seaca_cu_diacritice.doc41 KB
harta_obarsia_seaca.jpg85.84 KB

acum sunt

0 utilizatori şi 0 vizitatori online