You are hereBucegi, hartă, ghid, peşteri / Sinaia, Bucegi, pesteri

Sinaia, Bucegi, pesteri


By redactie - Posted on 25 September 2010

Ica Giurgiu
(Clubul de Speologie “Emil Racovita” Bucuresti)
Gheorghe Aldica
(Clubul de Speologie Focul Viu Bucuresti)

selectie de imagini din masiv

In cariera Piatra Arsa, de unde s-a exploatat calcar inainte de anul 1940, gasim mentionata pe harta Muntilor Bucegi, editata de Touring Club Roman in 1936, Pestera lui Bogdan (vezi harta 1; integral la http://www.romania-natura.ro/node/180). Pe alt plan al zonei (vezi harta 2), realizat de C. Dem. Popesco (tot inainte de 1940; anul nu apare scris pe ea) identificam de asemenea Pestera lui Bogdan. Din harta Bucegilor anul 2010 (expusa integral la http://www.romania-natura.ro/node/485) am extras imaginea 3.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje1

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje2

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje

3

In 1969, Catalin Manoliu, din Sinaia, semnaleaza si el aceasta cavitate (vezi lista bibliografica de la sfarsitul articolului). In vara anului 1974, pornind de la precizarile primite intr-o discutie pe care am avut-o cu Catalin Manoliu, am localizat Pestera lui Bogdan (imaginile 4-9). Tot atunci am gasit in apropierea ei alte doua cavitati, Pestera Mica si Pestera Tunelul Apelor (imagini 10, 11). In octombrie 1974 si ianuarie 1975 am cercetat si cartat aceste trei pesteri.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje

4 La nord si un pic mai jos decat Poiana Stanii este o fosta cariera de piatra. Pe buza ei sunt trei pesteri.
foto: I. Giurgiu

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje5 In padurea de deasupra carierei cu pesteri (situata intre Sinaia si Poiana Tapului) ne putem intalni cu ursi; chiar daca se uita curiosi, dispar repede din raza noastra de vedere. Intre Vaile Piatra Arsa si Babei mai sunt posibilitati de descoperiri speologice.
foto: I. GiurgiuLocalizare
Cariera Piatra Arsa se afla pe drumul forestier Valea Babei, la kilometrul 4,5; drumul incepe din DN1, la 500 metri inspre Brasov dupa Valea Pelesului, vale care trece prin Sinaia. La marginea de sus, din dreapta, a circului din stanga al carierei (cum stai cu fata spre ea), chiar la limita padurii, se afla intrarea in Pestera lui Bogdan (intrarea nu este vizibila din cariera).
La pesteri se poate ajunge direct prin cariera (traseu neindicat daca avem bagaj si suntem lipsiti de experienta alpina) sau, mai sigur si comod, pe poteca de pe versantul drept geografic al Vaii Piatra Arsa, carare ce ajunge la Poiana Stanii.
Pe versantul stang geografic al Vaii Piatra Arsa trece traseul turistic punct galben, Poiana Tapului - Poiana Stanii.
Poteca de pe malul drept geografic incepe de pe drumul forestier, in partea dinspre Valea Piatra Arsa a carierei. Mergem 50 metri pe ea, apoi urcam spre stanga, catre creasta, unde o poteca destul de vizibila ne va conduce la pesteri. Sau, in loc sa mergem cei 50 de metri, mergem 10 minute pe poteca, apoi iesim inspre stanga din ea, urcam si ajungem pe muchia de deasupra pesterilor. Ultima parte a potecii care duce la pesteri apare pe harta 12, cifrele din lungul ei aratand ce altitudine relativa in metri avem fata de intrarea in Pestera lui Bogdan; asadar, Pestera Mica se deschide la 1,9 metri mai jos de Pestera lui Bogdan, iar Pestera Tunelul Apelor are buza putului de intrare la 6,1 metri mai sus de intrarea in Pestera lui Bogdan.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje6 La intrare in Pestera lui Bogdan.
foto: Ica Giurgiu, Dan PetrescuGeologie
Pesterile din cariera Piatra Arsa sunt dezvoltate in calcare recifogene (facies urgonian) care constituie klippa cu acelasi nume (klippa = bloc urias de calcare, aflat intre alte tipuri de roci). In imprejurimile Sinaiei mai sunt doua klippe de aceeeasi dimensiune ca si klippa Piatra Arsa, adica circa 1 kilometru lungime: klippa Furnica si klippa Sfanta Ana. Klippa Piatra Arsa este in continuarea klippei Sfanta Ana, catre nord de ea, insa separata de aceasta din urma prin conglomerate si gresii in bancuri groase. Calcarele stau pe flisul marno-grezos al barremian-aptianului. Calcarele au culoare alba, alb-galbuie, structura pseudooncolitica si prezinta diaclaze umplute cu calcit.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje7 Galeria de intrare in Pestera lui Bogdan pune clar in evidenta o vreme cand aceste spatii au fost inundate, mai tarziu apa curgand cu nivel liber.
foto: Ica Giurgiu, Dan PetrescuPestera lui Bogdan
Lungime 141 metri, denivelare +5 metri. Cele doua diaclaze care au determinat formarea pesterii (aflate la debutul si finalul ei) au la locul de intersectie o sala de (8 x 4) x 7 metri inaltime (imaginea 8).

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje8 Sala din continuarea galeriei de intrare in Pestera lui Bogdan pune si ea in evidenta ca a fost o perioada cand aceste spatii au fost inundate, mai tarziu apa curgand cu nivel liber.
foto: Ica Giurgiu, Bogdan Constantinescu, Alexandra CandetChiar de la intrarea in pestera (imaginea 7) se observa un nivel de eroziune; spre interior vedem si pana la 4 nivele. De la intrare mergem pe diaclaza pana in sala. Galeria continua de aici pe a doua diaclaza, care are un nivel de eroziune la 2,5 metri mai sus de podea; pe o portiune lunga de 10 metri se constituie pe acest nivel un etaj superior, datorita bolovanilor prabusiti si montmilchului.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje9 Spre finalul Pesterii lui Bogdan, galerie inalta si ingusta, cu multe nivele de eroziune.
foto: Ica Giurgiu, Bogdan ConstantinescuIn partea finala, galeria se ingusteaza dar este inalta de 7-8 metri; apoi tavanul coboara brusc si se formeaza un tunel de presiune care se termina cu o prabusire.
In pestera montmilchul este prezent din abundenta pe pereti, tavan si podea. In galeria din stanga intrarii sunt radacini de copac. Pana la limita de patrundere a luminii sunt alge de culoare verde. Pe tavanul salii se observa urme de la stationarea liliecilor; in ianuarie 1975 am gasit 6 indivizi apartinand la doua specii.

Pestera Mica
Se afla imediat la sud de Pestera lui Bogdan. Are 14 metri lungime si 1,2 metri denivelare.

Pestera Tunelul Apelor
Pe poteca desenata pe harta, cu cote metrice relative fata de intrarea in Pestera lui Bogdan, se ajunge la gura de forma triunghiulara a putului (imaginea 10) care permite accesul intr-o cavitate de 167 metri lungime si -9 metri denivelare.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje10 Putul de intrare in Pestera Tunelul Apelor este colturos si incomod atat la intrare cat, mai ales, la revenirea la exterior. La baza lui se patrunde in spatiul cel mai amplu al pesterii.
foto: Ica Giurgiu, Gabriel Silvasanu

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje11 Sala de la baza putului de intrare in Pestera Tunelul Apelor.
foto: Ica Giurgiu, Gabriel SilvasanuDe la baza putului, dupa o coborare pe o panta foarte inclinata si de obicei umeda se ajunge intr-o sala (imaginea 11) a carei forma a fost mult modificata de prabusiri. Galeriile care pornesc din sala, spre vest si sud-vest, prezinta zone impenetrabile, blocate de bolovani. Din sala, spre nord si nord-est pornesc alte doua galerii, una ascendenta, cealalta descendenta, ambele colmatate cu prabusiri. Caracteristica stratelor de Sinaia de a prezenta diaclaze umplute cu calcit se evidentiaza prin zone cu romboedri maclati, pe peretii salii mari si in galeriile principale.
Montmilchul este prezent, dar nu atat de abundent ca in Pestera lui Bogdan. Am observat si doua specii de lilieci, dintre care una era prezenta si in Pestera lui Bogdan.

Pesterile de la Sinaia - Romania, natura, marcaje12 Pesterile din cariera Piatra Arsa, pozitionate fata de buza carierei. Cartare: Ica Giurgiu, Mihaela Giurgiu, Gheorghe Aldica. Sinteza datelor, desen: Ica Giurgiu.

Cele trei pesteri sunt in prezent lipsite de cursuri de apa. Studiind conformatia peretilor si tavanului din Pestera lui Bogdan emitem ipoteza ca ea a fost initial inundata, pentru ca ulterior regimul de curgere al apei sa devina cu nivel liber. Prima asertiune este confirmata de canalul de pe tavan, iar cea de a doua de cele 3-4 nivele de eroziune. Din cauza depunerilor de montmilch nu putem preciza sensul de curgere al apei. Faptul ca pestera este descendenta conduce la ipoteza ca ea a fost insurgenta, cu pierderi in punctele X si Y (vezi harta 12). Tot asa de bine se putea sa functioneze ca exurgenta, initial cu drenaj sub presiune, ulterior curgerea fiind cu nivel liber, avand un lac in zona salii mari (vezi nivelul de eroziune de la intrarea in pestera).
In Pestera Tunelul Apelor, din cauza exploziilor provocate in cariera din imediata apropiere, s-au produs serioase modificari in morfologia pesterii: s-au obturat galerii, s-au prabusit portiuni din tavan, podeaua a fost acoperita cu blocuri de diferite dimensiuni. Ca urmare, s-a produs o izolare intre unele compartimente ale pesterii. Se pare ca aceasta cavitate a fost formata de un curs subteran aflat sub presiune (vezi tavanul din sala din apropierea intrarii). In prezent, accesul in pestera se face printr-un spatiu aparut prin prabusire.

Bibliografie
Ica Giurgiu - Pesterile de la cariera - Buletin informativ al Comisiei Municipale Bucuresti de Turism, Alpinism si Orientare, nr. 1, 1975, pagina 77;
Mihai Haret, Ion Protopopescu, Radu Titeica - Harta turistica a Masivului Bucegi-Garbova, regiunea Sinaia-Predeal - Colectia Hartilor Turistice, Institutul Cartografic Unirea Brasov, 1936;
Catalin Manoliu - Prin subteranele Bucegilor - revista Terra, nr. 1, 1969, pagina 17;
Dan Patrulius - Geologia Masivului Bucegi si a Culoarului Dambovicioara - Editura Academiei, Bucuresti, 1969;
Valeria Velcea-Micalevich - Masivul Bucegi, studiu geomorfologic - Editura Academiei, Bucuresti, 1961


Fişiere ataşateMărime
pesterile_sinaia_cu_diacritice.doc62.5 KB
1harta_haret_cariera.jpg89.95 KB
2harta_dempopescu_cariera.jpg68.67 KB
3harta_bucegi_an_2010_cariera.jpg73.12 KB
4_pesterile_de_la_sinaia.jpg33.03 KB
5_pesterile_de_la_sinaia.jpg31.26 KB
6_pestera_lui_bogdan.jpg89.26 KB
7_pestera_lui_bogdan.jpg33.44 KB
8_pestera_lui_bogdan.jpg29.32 KB
9_pestera_lui_bogdan.jpg34.63 KB
10_pestera_tunel_ape.jpg35.62 KB
11_pestera_tunel_ape.jpg28.48 KB
12_pesterile_de_la_sinaia_harti.jpg347.42 KB

acum sunt

0 utilizatori şi 7 vizitatori online