You are hereDobrogea, harta, cetati, pesteri, trasee / Cheile Dobrogei, harta, descriere

Cheile Dobrogei, harta, descriere


By redactie - Posted on 09 July 2014

selectie imagini din zona

In februarie, in anii fara zapada multa, pe versantul stang geografic, gasim branduse galbene. Un areal in care merita sa revenim de multe ori de-a lungul anului.

Cheile Dobrogei - Romania, natura

6 Venind dinspre Targusor, aici facem intai cunostinta cu versantul stang geografic al Vaii Cheia, la intrarea in chei dinspre amonte (sud). In dreapta imaginii, circular, masiv, cu peretii dezgoliti, un fost atol.

Cheile Dobrogei - Romania, natura

6bis Cheile Dobrogei, intrarea in chei dinspre sud; imagine de la https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151777577865895&set=a.10150137...


Atolii din Cheile Dobrogei

Ica Giurgiu, Andrei Samoil (Clubul de speologie "Emil Racovita" Bucuresti), Florin Panait (Bucuresti)

In marile calde traiesc, in colonii cu aspect de pomisori, coralii, animale celenterate, cu schelet calcaros (dupa moartea acestora, scheletul este prelucrat in bijuterii). Cu timpul, pe masura ce coloniile se dezvolta, pomisorii se transforma in structuri care pot avea zeci sau sute de metri in diametru si inaltime. Invecinarea coloniilor da uneori nastere altor forme de dimensiuni importante, numite atoli, care pot ajunge la zeci de kilometri in diametru si la inaltimi semnificative. In centrul atolilor se afla o scobitura care uneori poate avea sute de metri in diametru si adancime. Bijuteriile naturale ramase in urma retragerii marii care a adapostit colonii de coral pot fi gasite la Crucea (vezi http://www.romania-natura.ro/node/523), la Gura Dobrogei si in cheile de la sud de localitea Cheia (harta 2).

Cheile Dobrogei - Romania, natura

Harta 2 (cu rosu, sosea asfaltata; cu galben, drum pietruit; cu negru, drum pe pamant/ “la negru”).

Cheile Dobrogei - Romania, natura

3 Harta geologica a zonei, la scara 1:200000, editata de Institutul Geologic, Bucuresti, 1968, ne arata cu albastru deschis arealele in care sunt calcare si corali.

Cheile Dobrogei - Romania, natura

4 Zona speologica Cheia. (extras din Programul excursiilor - Simpozionul de carstologie teoretica si aplicata, Costinesti, 1993)

Cheia a fost pe fundul marii

La nord-vest de Constanta este localitatea Gura Dobrogei (vezi harta 2, extras cu actualizari din lucrarea Atlas turistic si rutier, de Vasile Dragomir, Grigore Toma, Petru Bulugu, Gheorghe Ciobanu, Editura Fast Print Bucuresti/ Directia Tipografica Militara, 1993), iar la nord-vest de Gura Dobrogei se afla asezarea Cheia.

La Cheia ne aflam pe teritoriul Dobrogei Centrale, cuprins intre falia Peceneaga - Camena (la nord) (Peceneaga, localitate pe malul Dunarii, la 48 km nord de orasul Harsova; Camena, localitate la vest de DN 22D, imediat la sud fata de localitatea Slava Rusa) si falia Capidava - Ovidiu (la sud) (Capidava, localitate pe malul Dunarii, la 22 km nord de orasul Cernavoda; Ovidiu, localitate la 10 km nord-vest de Constanta).
Dobrogea Centrala este deluroasa, altitudinile maxime - care depasesc nu des si doar cu putin 200 de metri - fiind deosebit de atractive daca le cercetam de aproape. Rocile de baza sunt sisturile verzi (2.000 milioane de ani vechime) - cele mai vechi roci care apar pe teritoriul Romaniei, peste care s-au depus depozite din Jurasic (180 milioane de ani varsta) si Cretacic (100 milioane de ani), apoi o cuvertura discontinua de loess (roca cimentata din praf, cu fragmente sub 0,2 milimetri diametru). Lucrarile antropice (sosele, drumuri, asezari, terenuri cultivate, irigatii, cariere etc.) mascheaza de cele mai multe ori forma reliefului “initial”, Dobrogea parand din cauza asta, in multe locuri, ca find monotona, netractiva.

La sud de localitatea Cheia curge - venind spre asezare - prin cheile strabatute si de soseaua asfaltata Targusor - Cheia, apa cu acelasi nume (denumirea de Valea Seaca care apare pe harta 2 poate ca a provenit de la cei care nu au observat in intregime elementele de relief). Bazinul superior al Vaii Cheia este inca insuficient cunoscut si descris; acolo se afla un relief interesant, puternic denivelat; cateva drumuri “la negru”, cum spun localnicii, referindu-se la caile de pamant/ direct pe pamant, pornesc din perimetrul localitatii Mireasa catre directia localitatii Cheia.

Cheile Dobrogei - Romania, natura

1 Versantul drept geografic al Vaii Cheia, in aval de imaginea 6.

continuarea articolului, cu text si imagini


Fişiere ataşateMărime
1dobrogea_visterna_096.jpg56.09 KB
2dobrogea_valea_cheia.jpg50.26 KB
3harta_geol_chei_dobrogea_200000.jpg67.79 KB
4valea_cheia_speologie_dobrogea.jpg43.58 KB
6dobrogea_visterna_080.jpg49.35 KB
cheile-dobrogei-intrarea-in-chei.jpg130.31 KB

acum sunt

0 utilizatori şi 2 vizitatori online