You are hereMuntii Obcina Mare, harta, marcaje, pesteri / Stanca cu blazon, Obcina Mare

Stanca cu blazon, Obcina Mare


By redactie - Posted on 14 September 2008

Stancile de la Plesa

Vasile Bouaru, Andrei Iliut, Paul Coman (Radauti)

Am pornit intr-o spendida dimineata de februarie, din Gura Humorului spre satul Manastirea Humorului si de acolo peste dealuri pana la stanca din apropierea Pietrei Soimului (vezi articolul precedent). Recomandam totusi, asa cum am scris in articolul anterior (Piatra Soimului), traseul care urmeaza drumul spre satul Plesa, aflat exact in varful dealului si de acolo trecem pe langa Piatra Soimului unde putem admira din nou sculpturile artistului care se vrea anonim, din acel sat, iar de aici inca cateva minute facem pe liziera padurii, inspre sud, pana la o alta stanca de la care se zareste doar partea superioara, la circa 30 m in padure.

Stanca cu blazon1 Blazonul.Daca ne vom abate pana la acea stanca primul lucru care ne atrage atentia este un frumos blazon sculptat (foto 1). In spatele blazonului se afla o scobitura in stanca care dupa cat se pare a fost folosita in al Doilea Razboi Mondial pentru adapostul unei mitraliere. Atentie insa, ne aflam in partea superioara a unui perete vertical de aproape 45 m!
Am avut curiozitatea sa exploram si baza acestui perete si am descoperit o lume foarte interesanta. Astfel stanca se continua spre vale si are o forma care atrage atentia (foto 3). Am coborat de-a lungul acestui perete si am gasit numeroase fisuri imense si foarte spectaculoase (foto 4). Aceste “mici” descoperiri ne-au determinat sa continuam. Asa ca mai departe, coborand, am gasit o mica stanca in care apa a erodat o portiune creand un mic gol, de aceea stanca seamana cu o trompa de elefant (foto 5). Langa aceasta stanca, pe o creanga de brad, niste mici ciuperci atrag atentia prin coloritul intens (foto 6).

Stanca cu blazon3 Textura stancii cu blazon.

Stanca cu blazon

4 Fisuri spectaculoase in stanca cu blazon.

Stanca cu blazon5 Forme specifice gresiilor.

Stanca cu blazon6 Dimensiuni subcentimetrice, culoare impunatoare. (vezi aici alte informatii despre aceasta ciuperca)

Am coborat studiind atent toate stancile care ne ieseau in cale pana am ajuns la un mic parau. Acolo am avut surpriza ca pe malul opus noua, adica pe partea dreapta a paraului (in sens geografic) sa descoperim o grota de aproape 5 m lungime sapata in gresiile de aici (foto 7).

Stanca cu blazon7 In gresii, o grota lunga de 5 metri.


Asa ca am traversat si am studiat aceasta grota apoi am observant alte stanci la fel de impresionante si situate intr-un pesiaj foarte salbatic. Urcam deci pe langa aceste stanci si privirea ne este atrasa de o frumoasa surplomba alba, urmare a eroziunii gresiilor (foto 8). Mai sus intalnim iar fisuri interesante si stanci dispuse haotic si chiar mici grote.

Stanca cu blazon8 Surplomba alba.Dupa ce cercetam atent fiecare coltisor, spre seara coboram prin padure pe firul paraului de care am pomenit. Ajungem in circa o jumatate de ora in satul Solonet, destul de izolat, aflat in apropiere de un centru important din judetul Suceava, Cacica. Ne inscriem pe drumul care duce spre orasul Solca. In centrul satului trecem pe langa un frumos monument inchinat eroilor din al Doilea Razboi Mondial iar dupa ce depasim biserica observam pe scoala generala un mic basorelief cu chipul scriitorului polonez Sienchiewicz.
De aici mai avem de traversat doua dealuri, urmand drumul nemodernizat si ajungem in varful Dealului Cojocului unde intersectam soseaua asfaltata care vine de la Gura Humorului, la circa 4 km de Solca. Mai exista si varianta ca din centrul satului sa urmam cale de 6 km drumul care duce la Cacica, unde putem vizita celebra salina.
Ajungem acasa bucurosi ca am descoperit locuri mai putin umblate si de o frumusete deosebita.


Fişiere ataşateMărime
stinci_plesa_cu_diacritice.doc30.5 KB
1_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg86.05 KB
3_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg36.91 KB
4_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg57.31 KB
5_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg52.93 KB
6_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg118.21 KB
7_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg54.33 KB
8_blazon_obcina_mare_romania_natura.jpg58.64 KB

acum sunt

0 utilizatori şi 2 vizitatori online