Donați acum 3,5% din venituri sau pensii (bani care altfel nu rămân la Dvs.) pentru România natura. Uite cum:
extras din Speotelex 2, anul 1983
Speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Stei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Toiciu (Asociatia de Speologie Speowest Arad), Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad) au descoperit intr-o pestera din Romania picturi paleolitice.
Pestera, numita Coliboaia, este situata pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, judetul Bihor. Este strabatuta de un rau subteran, care formeaza mai multe sifoane, facand astfel exceptionala, dar si dificila parcurgerea pesterii. Picturile sunt conservate intr-o galerie inalta. Alte picturi au fost probabil distruse de apa.
Pestera a fost pusa in stare de conservare prin grija Federatiei Romane de Speologie si a Administratiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea arheologica a Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea si administrativa a Consiliului Judetean Bihor.
Muzeul Tarii Crisurilor este autorizat de catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National pentru a dezvolta cercetarile printr-un complex proiect de cercetare multiinstitutional si multinational.
Picturile negre reprezinta animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felina, unul sau doua capete de urs si doi rinoceri. Aici se gasesc de asemenea si cateva gravuri. Pe sol sunt raspandite oase de urs. In timpul sederii in pestera, ursii au zgariat si au lustruit peretii pesterii. O echipa franceza, formata din doi speologi (Marcel Meyssonnier si Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de pestera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) si doi specialisti in arta de pestera (Jean Clottes si Bernard Gély), au ajuns la picturi in 16 mai 2010 si au atestat autenticitatea acestora. Echipa a beneficiat de suportul logistic al asociatiilor Speodava Stei, Speowest Arad, Franța Romania Speologia si a Parcului Natural Apuseni sub coordonarea lui Viorel Lascu.
1. Cap de rinocer; foto: Andrei Posmosanu. Copyright FRS.
2. Galeria inalta; foto: Andrei Posmosanu. Copyright FRS.
3. Sifonul 3; foto: Andrei Posmosanu. Copyright FRS.
Dupa factura acestora, picturile pot fi incadrate ca apartinand unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (intre 23 000 si 35 000 de ani).
Este pentru prima data cand in Europa Centrala se atesta arta parietala asa de veche.
Jean Clottes,
Conservator general pentru Patrimoniu (onorific)
Expert international (arta rupestra) pentru ICOMOS si UNESCO
Coordonator stiintific de proiect
tel. 0033 561 65 0182
Viorel Traian Lascu,
Presedinte al Federatiei Romane de Speologie - FRS
Coordonator administrativ si logistic de proiect
tel. 004 0745 602 203
Peștera Coliboaia. Imagine de la. Foto: Petru Pop, 2 iunie 2017.
vezi și
Sistemul Peștera din Dealul Secăturii - Peștera Coliboaia, 400 metri denivelare
Picturi rupestre în peşteri din România
Vezi mai mult despre relief România.