Donați acum 3,5% din venituri sau pensii (bani care altfel nu rămân la Dvs.) pentru România natura. Uite cum:
1 Ciocănitoare pestriță mare (Dendrocopus major), Munții Berzunți
text şi imagini: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Onești)
Ciocănitoarea pestriță mare (Dendrocopus major)
Sinonime: ciocanitoarea-pestrita-mare, ciocanitoarea-pestrita/ mare/ de-padure, ghionoaie, ghionoi. Numele populare de ghionoaie/ ghionoi sunt sinonime termenului generic ciocanitoare, sub care sunt cunoscute mai bine de 200 de specii, cele mai multe vietuind in America de Sud si Indonezia.
Specia despre care vorbim (foto 1) se diferentiaza usor de alte specii de ciocanitori prin coloritului rosu-aprins al abdomenului. Masculul, spre deosebire de femela, are o pata rosie pe ceafa; indivizii tineri au un capison in intregime rosu si abdomenul roziu.
Activitatea pentru care ciocanitoarea a devenit atât de cunoscuta are scopuri diverse: de cautare a hranei, de sapare a cuibului, de transmitere a unor mesaje de dragoste partenerei/ partenerului, de semnalare a propriei prezente - de catre masculi - potentialilor rivali.
Hrana principala a ciocanitorii-pestrite-mari o reprezinta insectele si larvele acestora pe care le gaseste sub scoarta arborilor; insa o parte importanta a dietei sale, indeosebi iarna, o constituie fructele si semintele. Ciocanitoarea-pestrita-mare isi asigura provizii pentru iarna, transportând in scorburile copacilor conuri de pin sau de brad. Puii si-i hraneste chiar si cu ouale altor pasari. In general, este o pasare sedentara, dar poate migra (in sud-vestul Europei) daca recolta de seminte este prea slaba. Intr-un clasament al inteligentei pasarilor, bazat pe strategia lor alimentara, ciocanitoarea detine locul 2, dupa corb.
Isi face cuibul la o inaltime de circa 10 metri de sol, in trunchiurile copacilor, preferabil morti, fara predilectie pentru vreo esenta. Saparea unui cuib (un tunel, mai mult sau mai putin orizontal, cu diametrul de 5-6 centimetri, lung de 12-13 cm si largit la capat in forma de bolta) dureaza circa o saptamâna (chiar si o luna intr-un trunchi de stejar) si este realizata de ambii parteneri. Foarte rar e folosit un cuib vechi de la un an la altul.
Vezi mai mult despre natura și relief România, speologie și relief carstic.